Vanliga Frågor

Hur gör man när jag slår in Majorer i kassan?

Gör precis som vanligt, som om du tar emot svenska kronor. Majornas Lokalbank kan sedan växla tillbaka till svenska kronor när som helst. All redovisning av din verksamhet sker i svenska kronor och skattebetalning likadant, oavsett vilken betalningsmedel du accepterar.

Om kunden betalar med en hundra-major, vad ger vi tillbaka då?

Om du inte har växel i Majorer kan du ge svenska kronor tillbaka. 1 Major = 1 krona.

Hur vet jag om det är äkta majorer?

Alla majorer har ett unikt sedelnummer, en metallremsa samt vattenstämpel. Sedlarna är tryckta av ett professionellt tryckeri i England, specialiserat på sedeltryckeri.

Hur växlar vi tillbaka majorer till SEK?

Kom till ett av de pop-up kontor som arrangeras av Majornas Lokalbank (se öppettider) eller kontakta oss

Vilka står bakom majorerna?

Majorerna är ett test som drivs av Nätverket för Lokal Valuta (Göteborg) i samarbete med Ekologisk Stadsdel Majorna 2.0.

Vem tjänar på Majorer?

Ingen privatperson eller organisation tjänar på Majorer i ekonomisk mening. Vinsten med lokal valuta ligger istället i utvecklingen av lokalsamhället.

Vad händer när vi använder Majorer?

Eftersom att konsumenter stimuleras att handla mer lokalt leder det till att:

  •  mer pengar stannar i lokalsamhället vilket stärker den lokala handeln
  • en starkare lokal handel leder till levande kvarter och därmed ökad trygghet
  • Tilliten ökar. Majorerna blir en anledning till nya samtal. Interaktionerna mellan lokala konsumenter och handlare blir fler. Lokalbankens arbete bygger på förtroende mellan bank och handlare.

Var kan jag växla till majorer och när?

Kom till ett pop-up kontor som arrangeras av Majornas Lokalbank. Vanligtvis i Hyresgästföreningens lokaler på Mariaplan 1. Du kan se plats och öppettider på vår kalender. Vissa handlare har säkert också Majorer i kassan som de kan tänka sig att växla mot svenska kronor.

Vilka butiker accepterar majorer?

En hel del och kanske ännu mer om du hjälper oss att få flera att acceptera. Kolla vilka är med på vår karta och sprid gärna ordet om majorer i dina kvarter.

Kan jag inte lika gärna stödja lokalhandeln genom att handla med SEK?

Det kan du absolut, men effekten blir inte densamma, eftersom svenska kronor inte garanterat stannar kvar lokalt. Effekten med en lokal valuta som Majorer, är att pengarna stannar längre i området och förstärker handel mellan olika aktörer som använder den lokala valutan. Läs mer

Hur länge gäller majorerna?

Den nuvarande testperioden startade den 1e september och avslutas 23e december. Efter det utvärderar vi och tar sikte mot nya mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *